Karotenoidy

Technologia

Komercyjne wykorzystanie wynalazku dotyczy zastosowania zmodyfikowanych szczepów bakterii Paracoccus aminophilus i Paracoccus kondratievae do produkcji barwników karotenoidowych. Technologia została potwierdzona w skali laboratoryjnej – proof of principle. Nowe szczepy zdolne są do produkcji dużych ilości różnych form karotenoidów, co wynika z ich uwarunkowań metabolicznych (wysoki poziom wytwarzanych prekursorów karotenoidów).  Karotenoidy to jedne z najczęściej spotykanych naturalnych barwników. Obecnie znamy około 600 tych związków. Karotenoidy są wytwarzane przez wszystkie organizmy fotosyntetyzujące posiadające chlorofil, niektóre drożdże i grzyby oraz liczne bakterie.

Karotenoidy odgrywają znaczną rolę w funkcjonowaniu wszystkich organizmów. Będąc prekursorami witaminy A, są ważnym elementem diety człowieka. Bierze ona udział w procesach widzenia, utrzymywaniu integralności błon, w rozwoju kości czy utrzymywaniu odpowiedniego stanu skóry, włosów i paznokci. Innym przykładem karotenoidów ważnych dla zdrowia człowieka są dicykliczne ksantofile – luteina i zeaksantyna, które stanowią pigment plamki żółtej znajdującej się w centrum ludzkiej siatkówki. Dużą wagę skupia się także na antyoksydacyjnych właściwościach barwników karotenoidowych, dzięki którym mogą one dezaktywować wolne rodniki powstające w czasie procesów metabolicznych.

Rynek

Karotenoidy stosuje się w dużych ilościach w przetwórstwie spożywczym oraz przy produkcji kosmetyków. Stosowane są również jako dodatek do pasz oraz jako koloranty dodawane do akwakultur ryb łososiowatych i skorupiaków. Według Global Industry Analysts, Inc. (GIA), na koniec 2015 r. wartość światowego rynku karotenoidów wynosiła ok. 1,2 mld USD. Globalny rynek karotenoidów rozwija się w tempie ok. 3% rocznie. Największy udział w rynku ma beta-karoten wyceniony na 247 mln USD w 2007 roku. Liderami na rynku karotenoidów są DSM i BASF posiadające łącznie 55% udziałów w rynku.

Zespół naukowy

prof. dr hab. Dariusz Bartosik, dr hab. Łukasz Dziewit, Anna Maj, Jakub Czarnecki, Maciej Garstka, Katarzyna Gieczewska, Ewa Furmańczyk, Jadwiga Baj

Zespół BTM Innovations

1.Pawel_Nowicki_zdj

Paweł Nowicki

Zaneta_Niepogoda

Żaneta Niepogoda

Wojciech_Sława_Darkiewicz_zdj

Wojciech Darkiewicz

Kontakt

Telefon: +48 22 213 91 84
email: info@btminnovations.pl

Źródło:
Zakład Genetyki Bakterii Uniwersytetu Warszawskiego

Sektor:
Biotechnologia

Strona internetowa: